Facebook Image Map

25 Haziran 2014 Çarşamba

İstiridye Mantar Sote



Mantar etlerin yanına çok yakışıyor.Etle birlikte pişirildiğinde harika oluyor.
Bir mantar sever olarak sotesini bolca yapıp tüketirim
Et vitamine eş değer vitamine sahip bir besin oldukçada faydalı
Biraz faydalarından bahsedelim o zaman

 İstridye mantarları (ve genellikle diger mantarlar) kan şekerini düzenleyen, kolesterol seviyelerini düşmesine ve vücudun yağ işlemesine yardımcı olan niyasin ( B3 Vitamini ) için harika kaynaklardır.

Ayrıca istridye mantarları karbonhidrat ve yağları enerjiye çeviren ve adrenal bezlerinin sağlığında önemli rol oynayan pantotenik asit ( B5 Vitamini ) için harika bir kaynaktır.

 Mantarlar tiroit bezlerinin düzgün çalışmasını sağlayan, vücut hücrelerini radikal hasardan koruyan selenyum için de iyi bir kaynaktır

Kemiklerin güçlü ve sağlıklı kılan, iltihaplanmayı azaltan ve vücut hücrelerinin büyümesini düzenleyen D Vitaminini de sağlarlar.

 İstridye mantarları obezite, diyabet ve yüksek kan şekeri diyetlerine uygun bir besindir. Bunun en önemli sebebi ise bu mantarların düşük sodyum içermesi ve düşük nişasta oranının olması

 Bu mantarlar ayrıca kolesterol düşürücü ilaç olan statin de içerirler. Bu nedenle yüksek kolesterol için uygulanann diyetler istridye mantarı içerebilirler.

 Bu mantarların içerisindeki demir miktarı etin sağladığı demir miktarından daha fazladır. İlginç bir şekilde et günlük demir için oldukça bilinen bir kaynaktır. İstridye mantarlarındaki potasyum miktarı da kalp hastaları ve yüksek tansiyonu engelleyici etki için yeterli miktardadır.

İstridye mantarları ayrıca tütün mamülleri kullanan insanların ve bu mamülleri bırakmalarına fayda sağlamasıyla bilinir ve hatta Hepatit C virüsüne raslanan kimselerde fayda sağlarlar. Hiperaktiflik, kabızlık ve anemi rahatsızlıkları geçiren insanlar da bu mantarı diyetlerinde bulundurarak faydalanabilirler ve genel bağışıklık sistemlerini canlandırabilirler. Tabii ki bu ilaçlara devam etmeme anlamına gelmiyor. 

İstiridye mantarıda bence oldukça lezzetli yine yapımı da çok kolay bir tarif
Buyrun Tarife:)

Malzemeler;
Yarım kg istiridye mantarı
1 adet soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağ
1 diş sarımsak
Tuz,karabiber

Mantarların sap kısmını çok derin olmayacak şekilde kesin bol suyla yıkayıp süzgece koyun
Mantarları doğrayın
Bir yandan soğanı küp küp doğrayıp tavada zeytinyağıyla soteleyin
Mantarları ilave edip yüksek ateşte birkaç dakika pişirin
Rengi dönen mantarların üzerine tereyağ sarımsak tuz ve karabiberi ekleyerek birkaç dakika daha pişirin
Sıcak olarak servis yapın
Afiyet olsun efendim:)

6 yorum:

  1. Bayılırım mantar soteye,ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  2. Nedense istiridye mantarini sevmedim. Belkide ben pisirmeyi becerememişimdir. Ama tabaktakiler güzel görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. mantar olsun nasıl olursa olsun. arka arkaya bütün sevdiklerimi yayınladın,bakalım sırada ne var :))
    ellerine sağılk canım.

    YanıtlaSil
  4. Mmm mantar her turlu guzel :) Ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil
  5. mmmm nefis ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. istiridye mantarını ben çok seviyorum ama ev halkı nedense diğer mantarlar kadar sevmediler,ama azimliyim sevecekler :) eline sağlık tatlım mis mis...

    YanıtlaSil

Blogger veya Gmail hesabı bulunmayan ancak yorum bırakmak isteyen değerli ziyaretçilerim aşağıda bulunan "yorumlama biçimi" kutucuğunu "Anonim" ayarına getirmeleri yeterli olacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...